2017.02.09.

BELÜGYMINISZTÉRIUM

 

 

SAJTÓKÖZLEMÉNY

 

A NEMZETBIZTONSÁGI ELLENŐRZÉSEKHEZ KAPCSOLÓDÓ ÜGYMENET ELEKTRONIZÁLÁSA A KORRUPCIÓS ESETEK NAGYOBB ARÁNYÚ FELDERÍTÉSE, ILLETVE MEGELŐZÉSE ÉRDEKÉBEN

Az Alkotmányvédelmi Hivatal a Közigazgatás- és Közszolgáltatás-fejlesztési Operatív Program keretében meghirdetett „A nemzetbiztonsági ellenőrzések elektronizálása, a korrupciós esetek nagyobb arányú felderítése, illetve megelőzése érdekében” című KÖFOP-2.2.1-VEKOP-16 konstrukció keretében 1,500 milliárd Ft összegű vissza nem térítendő európai uniós támogatást nyert el. A projekt keretében egy komplex informatikai rendszer kerül bevezetésre az Alkotmányvédelmi Hivatalban, melynek célja a jelenleg papír alapú nemzetbiztonsági ellenőrzések külső és belső ügyintézésének egyszerűsítése, a korrupció gyanús esetek automatikus kiszűrése.

Az Alkotmányvédelmi Hivatal által végzett nemzetbiztonsági ellenőrzés és cégellenőrzés célja az állami élet és a nemzetgazdaság jogszerű működésével összefüggésben a kockázatot jelentő személyek, gazdasági társaságok kiszűrése. A jogszabályi változások eredményeként a nemzetbiztonsági ellenőrzés rendszerének koncepcionális jellegű átalakításával napjainkra egy dinamikus ellenőrzési rendszer jött létre. A projekt keretében, a nemzetbiztonsági és cégellenőrzésekhez kapcsolódó informatikai környezet teljes megújítása, a szoftveres és hardveres háttér korszerűsítése történik, amely nagymértékben elősegíti a korrupció és a hasonló jellegű visszaélések visszaszorítását. Az előremutatató jogszabályi és infrastrukturális változások együttesen hozzájárulnak az átláthatóság növeléséhez, elősegítik a gazdaság kifehérítését.

A projekt eredményeként sor kerül a nemzetbiztonsági ellenőrzés és a cégellenőrzéshez kapcsolódó ügymenetek elektronizálására. Ennek keretében lehetőség nyílik a nemzetbiztonsági kérdőív, valamint a cégellenőrzési kérdőív ügyfelek által történő elektronikus kitöltésére, elektronikus felületen történő továbbítására, valamint az Alkotmányvédelmi Hivatalhoz beérkezett kérdőívek elektronikus kezelésére és feldolgozására. A korrupció elleni tevékenység eredményességének növekedését egy modern kockázatelemző informatikai megoldás bevezetése garantálja.

„A nemzetbiztonsági ellenőrzések elektronizálása, a korrupciós esetek nagyobb arányú felderítése, illetve megelőzése érdekében” című KÖFOP-2.2.1-VEKOP-16-2016-00001 azonosító számú projekt keretében vállalt fejlesztések 2017. 12. 31-ig valósulnak meg.

A projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósul meg.

A sajtóközlemény letöltése pdf formátumban